Protest împotriva OUG privind reglementarea activității de ridesharing

Mii de taximetriști, de la mai multe asociații (printre care COTAR, FNCOTR, CNTR și ADTI), precum și PFA au venit cu mașinile din toată țara la București și au „asediat” Guvernul. „Cerem renunțarea la OUG pentru legalizarea pirateriei în transportul rutier de persoane. Nu înțelegem de ce un vicepremier îi asigură pe «pirați» că le va rezolva problema și explică drept necesitate legiferarea prin ordonanță de urgență, motivând urgența prin faptul că Președintele României retrimite legile Parlamentului, pentru modificare”, reclamă Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR).

Reprezentanții COTAR îl acuză pe Daniel Suciu, noul vicepremier și ministru al Dezvoltării, că s-a ocupat direct de construirea cadrului legislativ – așa cum singur a declarat – pentru menținerea pe piață a platformelor de ridesharing. „Aceste platforme fac de mai mulți ani transport ilegal, neautorizat și nefiscalizat, iar protestul nostru este împotriva acestor practici deja aflate la vedere. Chiar dacă se dorește intrarea în legalitate a unor noi forme de transport rutier de persoane, acest lucru nu se poate face decât cu respectarea legislației în vigoare. Prin OUG, Guvernul trece peste orice lege din această țară. Nu există nicio urgență reală care să justifice o astfel de ordonanță”, a declarat Teodor Pesteleu, președintele COTAR – CNTR – filiala Timiș.

Eliminarea sintagmei „în mod repetat” mai așteaptă

„Dacă se dorește un transport alternativ, acceptăm să fie un capitol distinct în Legea 38/2003, unde să se prevadă și această activitate, să fie limitată, să respecte aceleași reguli ca și noi, în ceea ce privește autorizarea, fiscalizarea și controlul autorităților în drept, precum și un număr limitat de mașini, ca și noi. Dar modificarea legislativă să se facă în Parlamentul României, trecând prin toate etapele de legiferare, nu prin OUG”, mai arată reprezentantul COTAR.

Amintim că Guvernul a emis, deja, la sfârșitul lunii martie, OUG 21, prin care a eliminat din Legea taximetriei sintagma „în mod repetat”, astfel încât cei prinși că fac transport ilegal să fie sancționați încă de la prima abatere, cu amenzi de până la 5.000 de lei. Numai că prevederea va intra în vigoare abia peste 60 de zile.

Sursa;OUG pentru ridesharing, oprită de proteste

Lasă un răspuns